Monday, August 13, 2012

Armastus Ja Söök

Kuidas me näitame oma Armastust ja hellust lähedastele inimestele, lastele ja lemmikloomadele?! Kas tihti avaldub see kommikarbina kallimale, jäätisena lastele ja topeltportsu konservina kassile – koerale?!

Kooselu. Väidetakse, et  kooselus või abielus olles on kahe inimese kehakaalud omavahel seotud.  

Ajakirja Obesity korraldatud uuringus selgus, et esimese kahe kooseluaasta jooksul võtavad mõlemad abikaasad märkimisväärselt palju kaalus juurde. Eks ole ikka kahekesi koos mõnus midagi näksida. Ehk ei jõua või raatsi minna ka nii tihti trenni, nagu varem üksi olles. Sama uuring leidis, et lahutusele või lahku kolimisele järgnes kiire kaalulangus mõne aasta jooksul.  

The American Journal of Preventive Medicine on uurind üksikuid naisi ja selgus, et nad kosusid abielunaistest vähem. 

Kümne aasta jooksul jälgiti 6000 austraallanna kaalu. 65 kilone naine võttis kaalus 10 aasta jooksul juurde: umbes 10 kilo, kui tal oli perekond ja lapsed; umbes 7 kilo, kui tal oli pere aga lapsi ei olnud; 5 kilo, kui ta elas üksinda. 

Koos olles lisandub palju einestamisi, alkoholi ja võib – olla ka magusat. Tähtpäevad, tähistamised, kingituseks saadud maiustused. Ka kogused võivad suureneda ja naine sööb mehega sama suurt portsjoni, kuigi väiksem keha ei vajaks nii palju energiat. 

Mis koos juurde võetud, seda on hea koos ka langetada! Igat ettevõtmist on hea läbi viia üheskoos! Kui kodus ei ole enam rasvaseid – ja kaloririkkaid ahvatlusi, kui üheskoos söögiga naudelda ei saa – siis kaotab toit oma võlu. Probleemid kehakaaluga on praegu tõsisemad, kui eales varem. Alguse saab see juba varasest lapsepõlvest ja kodustest toitumisharjumustest. Lapsevanemad kujundavad oma lapse toitumisharjumused ja - eelistused. 

Lapsed. Paljude laste lemmiktoidud on väga kaugel tervislikkusest. Lastele tehakse heameelt toidu – ja joogiga, mis on huvitavam, värvilisem ja mida saab kiiremini süüa. 

Kas lapsed söövad, kuni toitu on?! Või kuni neil kõht täis saab?!

Telesaade laste aiapeolt, kus oli 2 laudkonda lapsi. Ühe laua ääres istujad said toitu vastavalt oma ea ja kaloraaži vajadustele, teine seltskond aga tunduvalt rohkem. Tegemist oli paljude laste lemmiktoiduga – pasta kastmega. Magustoiduks anti koogilõik – kes lastest ütleks sellest ära?!

Üks laudkond sai 8 aastasele lapsele sobiliku portsjoni – tassitäis pastat. Teine laudkond aga topeltportsu. Koogitüki suurus, oh õnnetust, oli ka erinev. Esimene laudkond sai 3 õhukest viilu, mis andis toiteväärtuseks 180 kcal ja teine laudkond 6 viilu, summas 360 kcal.

Kas esimese lõunalaua lapsed ütlesid peale sööki, et neil jäi kõht tühjaks?! Oh ei, nende kõhud olid täis ja tuju hea. Aga teise laudkonna lapsed, kes said oma eale vastavalt topeltkoguse süüa, kas neil jäi midagi taldrikutele alles?! Ei jäänud. Sest tegu oli lemmiksöökidega.

Esimene laudkond sai toidust vajaliku 432 kcal ja teine laudkond 768 kcal. Jah, lapsed kipuvad ära sööma kõik, mis taldrikul on. 

Kuni 2. eluaastani oskavad lapsed ise reguleerida, kui palju nende organism toitu vajab. Ja nad on selles väga head. 3 - 4 aastased söövad juba pisut üle – kui toit on nende jaoks väga maitsev ja kergesti söödav. Edasi aga süüakse head toitu palju. Kui antakse – tuleb süüa!

Kui eelmise lõunasöögi laudkonna number 2 toitumist samamoodi jätkata, siis võtaksid need 8 aastased lapsed aastaga juurde 9 kilogrammi. Hirmutav, kas pole?!

Kui paljud vanemad teavad portsjonite suurusest?! Ja kui paljud sellest kinni peavad?!

Tihti näidatakse oma Armastust ja hellust toiduga. Mida rohkem süüa anname – seda rohkem armastame?! See on vana arusaam. Niimoodi jätkates saame hoopis generatsiooni, kes on ülekaalulisem, haigem ja väheliikuvam. 
Lemmikloomad. Ajalehe Daily Telegraph uurimus avaldas, et lemmiksõber kass kannatab üha sagedamini ülekaalulisuse, rasvumise ja diabeedi all. Koduloomade eluviis on muutunud, täpselt nagu inimeste omagi. Kui kiisu tuleb pai nuruma, siis äkki ta ei tahagi iga kord süüa, vaid hoopis suhelda ja mängida?! Kassid kalduvad üle sööma, kui neil on igav ja nad ei leia endale mingit tähelepanu haaravat tegevust.

„Probleemi lahendus on iseenesest ju väga lihtne: vähem toitu ja rohkem liikumist. Esmalt aga tuleb jõuda arusaamiseni, et minu kallis kutsu või kiisu on liiga paks. Kui katsute käega koera külgi, peavad roided olema üsna selgesti tunda. Kui koera rindkerel on tuntav rasvapadi, tuleb midagi ette võtta... Sageli on probleemiks maiustuste nurumine. Parim oleks süda kõvaks teha ning igasugune maiuste andmine lõpetada. Kogu suurepärase plaani võib rikkuda mõni haleda südamega pereliige, kes koera anuvale pilgule järele annab. Seea peab perekond omavahel koera dieedipidamise vajaduses kokku leppima ning seejärel leppest ka kinni pidama.“

„Kassi puhul kehtib põhimõtteliselt sama reegel. Paljud kassipidajad eelistavad näha oma lemmikut pigem veidi trullakamana ja seepärast on rasvumine kasside hulgas üpris suur probleem... Erinevalt koertest muutuvad kassid ülekaaluliseks tavaliselt alles täiskasvanuna. Sageli ei pea kassiomanikud oma lemmiku kerget ülekaalu üldse mingiks probleemiks, leitakse, et kõhn kass on inetu. Enamik kassipoegi on loomult väga aktiivsed ja kulutavad toidust saadud energia edukalt. Täiskasvanuks saades kassi aktiivsus väheneb ja loom võib rasvuda. Kassidel on kombeks süüa päevas mitu korda ning enamik kassiomanikke hoiab kassitoidu kogu aeg kausis. Tavalise isuga kassile pole see ohtlik, sest loom sööb nii palju, kui ta vajab, ja siis, kui ise tahab. Paksul kassil on enamasti aga liiga suur isu ning kui toit on  pidevalt saadaval, sööbki ta liiga palju.“

„Ülekaalulised koerad - kassid vajavad senisest rohkem liikumist... Igapäevased pikad jalutuskäigud võivad tunduda tüütud, kuid kindlasti on neist kasu nii koerale kui teile... Paks kass ei liigu omal algatusel iialgi nii palju, et tal oleks sellest kaalu vähendamsel kasu. Seega on tähtis teie osa. Kassi kehalise koormuse suurendamiseks sobivad uued mänguasjad ning organiseeritud mäng. Mäng ning hellitused aitavad üle ka toidu norimise kombest.“ Janne Orro, loomaarst, „Õhtuleht“, 16.jaanuar 2004.

Seega kehtib üks lihtne nõuanne kõigi armsate puhul – kui tõeliselt armastad, tee „süda kõvaks“ ja ära näita oma tundeid süüa pakkudes. Pigem näita seda püstitatud kaalulanguse eesmärgile kindlaks jäädes ja palumistele mitte alla andes. Parim viis on aidata olla kallitel olla terved ja heas kehakaalus.

1 comment:

  1. Need tähelepanekud kaasade kehakaalu seotusele on äärmiselt mõtlemapanevad. (On olnud isiklikke näiteid, on :D..) See näitab tegelikult, et me pole midagi nii iseseisvad ja sõltumatud oma käitumises (sh. söömise-ja liikumisega seonduvas). Ma arvan, et see ongi eluaegne programm- kuidas end hoida vormis, juurutades igapäevaellu uusi tervislikumaid asendustegevusi.
    Nägin täna FB-s pilti taksikoerast, kes kaalus 3 korda!!! rohkem kui tavaline taks. Loomaarst soovitas koera elu päästmiseks omanikel ta teise peresse anda, kes suudab mõistlikku toidurezhiimi pidada. Vaene loomake ei suutnud kõndidagi, lamas kõhuli nagu hüljes, käpakesed laiali. Uus omanik pani kutsa kohe dieedile ja on lootust tal isegi jalad kõhu alt välja ja käima saada! Jep, toiduga "heategu" ei ole tingimata Hea Tegu!

    ReplyDelete