Monday, August 26, 2013

Uni ja kehakaal

On inimesi, kes magavad väga hästi ja peavad seda iseenesest mõistetavaks. On aga neid, kes võivad tundide kaupa voodis „lambaid lugeda“. Miski ei aita ja uni ei tule… Esmapilgul võib unehäirete ja ülekaalu sidumine ebaloomulikuna tunduda, kuid paljud uuringud on tõestanud vastupidist. Halb uni võib põhjustada ülekaalulisust, probleeme nahaga ja madalat enesehinnangut. 

UURINGUD – KUI MUIDU EI USU
Birminghami Heartlandi haigla arstid on mitmete uuringute järel avastanud, et pidevalt alla 7 tunni magavad inimesed kalduvad ülekaalule. 73 % neist, kes magavad alla 4 tunni, võtavad kaalus juurde, kuna uneaja piiramine võib viia soovini tarbida päevas umbes 900 lisakalorit.
Uurimustes osalenutel ei olnud varem erilisi kaaluprobleeme, kuid kaal hakkas kasvama siis, kui nende uneaeg lühenes. Uuringut korraldanud arstide sõnul stimuleerib vähene uni toiduisu reguleerivaid hormoone.
Probleem on püsivalt tõusuteel, kuna viimase 50 aasta jooksul on keskmine öine uneaeg langenud 9 tunnilt 7 - le. Mida kauem me üleval oleme, seda rohkem on soov süüa. Rasvumus võib aga viia katkendliku uneni. Kaal mõjutab meie hingamist uneajal ja norskamist, mis võib pidevalt üles ajada ja nii tekibki ring.
Kolmandik inimesi on tihti töö pärast nii stressis, et ei saa korralikult magada. Alkohol on samuti väga mõjus katkendliku une tooja.
Kas hilisõhtune „lammaste lugemine“ tuleb nüüd asendada kalorite loendamisega? Uuringuid läbi viinud arstide sõnul küll. Ei mingit kofeiini pärast kella 18, ei mingit trenni vahetult enne magamaminekut, unustada tuleb liigne alkohol. Lisaks segab und ja soodustab seega talje paisumist õhtune voodis televiisori vaatamine.
Naiste magamatuse üheks suureks põhjuseks on meeste norskamine (!). Kuna naine on kergema kaaluga, mõjutab teda ka partneri asendivahetus voodis, eriti kui mees on tunduvalt suurema kaalunumbriga. Umbes 50 % suhtes olevatest naistest ärkab öö jooksul umbes 6 korda oma partneri häirivate unekommete peale, mis teeb kokku pea 2 tundi puuduvat uneaega.
Häiritud uni võib muuhulgas mõjutada ka vererõhku ja jätta meid kaitsetuks külma ja gripi ees.
http://naistekas.delfi.ee/ilumood/ilusnaine/vahene-uni-voib-mojutada-meie-kehakaalu.d?id=30321861

Piisav ööuni aitab lapsel tervislikus kaalus püsida – nii selgus Euroopa Liidu rahastatud uuringust IDEFICS, mille eesmärk oli toitumisharjumustest ja elustiilist tingitud tervisemõjude hindamine ning ennetamine mudilastel ja väikelastel. Lisaks leiti, et mida rohkem veedab laps aega teleri või arvuti ees, seda kõrgem on tema kehakaal.
http://www.tarbija24.ee/642208/vahene-uni-ja-liigne-teleri-vaatamine-soodustavad-lapse-rasvumist

Kosmeetikafirma Estee Lauder viis läbi uuringu unekvaliteedi mõjust nahale. Uuringus osalesid naised vanuses 30 - 49 aastat. Naised jagati kahte kategooriasse vastavalt sellele, mitu tundi nad on harjunud öösiti magama.
Kui läbi olid viidud testid alates lihtsast visuaalsest analüüsist kuni UV - valgusega kokkupuutumiseni, tegid teadlased üllatavad järeldused. Naistel, kes magavad vähem ja kel on halvem uni, ilmnesid nahal selgemalt vananemismärgid nagu peenikesed joonekesed, ebaühtlane pigmentatsioon ja naha elastuse kadumine.
Parema ja pikema unega naiste nahk taastus paremini peale stressoritega kokkupuutumist. Näiteks päikesepõletusest kahjustatud nahk paranes parema unega naistel kiiremini.
Ühtlasi leidsid teadlased, et vähese unega naistel on kõrgem kehamassiindeks. Täpsemalt 23 % hea unega naistest olid ülekaalulised, võrreldes 44 % halvema unega naistega.
Parema unega naised olid endast ja oma välimusest ka paremal arvamusel.
http://www.naine24.ee/1313978/vahene-uni-mojub-nahale-ja-ka-kehakaalule-halvasti

PÕLETA MAGADES RASVU
Chicago ülikooli ning Wisconsin - Madisoni ülikooli teadlaste ühine uuring tõestas, et sõltumata kaalujälgijate dieedist või treeningharjumustest, kaotavad parema unega kaalujälgijad rohkem kilosid. Uuringus jaotati ülekaalulised inimesed kahte gruppi: esimesse kuulusid igapäevaselt vähemalt 5,5 tundi magada saanud ning teise need, kes veetsid oma unenägude seltsis vähemalt 8,5 tundi. Mõlema grupi päevamenüü ning treeningplaan olid 2 päeva jooksul identsed, kuid sellest hoolimata kaotasid pikema unega kaalujälgijad 50 % rohkem kaalu.
Kindel on – kes soovib kaalust alla võtta, see peab hea une seadma endale prioriteediks!
caloriecount.about.com

SOOVITUSI SÜGAVAKS UNEKS
Loobu uinumiseelsest televiisorivaatamisest - see võib ärritada liigselt tajusid. Arvuti, nutitelefon, videomängud ja televisioon - see võib olla üks unetuse põhjustest. Kunstliku valgustuse kasutamine enne hämardumist takistab melatoniini nimelise hormooni tegevust. Tegu on hormooniga, mis reguleerib meie ööpäevarütmi (sealhulgas unevajadust), kuid kunstlik valgustus muudab meid valvsaks ning nihutab meie unevajaduse hilisemale ajale. Asenduseks sobiks pigem mõni lehekülg head raamatut või rahulik vestlus partneriga.

Loobu hilisõhtustest füüsilistest harjutustest – see suurendab kehatemperatuuri, mis tähendab, et on raskem uinuda.

Kolmas samm on stressi eemaldamine - see samm on kasulik kõikidele eluaspektidele, mitte ainult unele. Kuidas stressiga võidelda? Inimesed reageerivad stressile erinevalt, mis tähendab, et stressiga võitlemiseks on erinevaid taktikaid. Võid proovida massaaži, füüsilisi harjutusi, mediteerimist või isegi suudlemist (!) – kõik need on väga edukad tehnikad, mis peletavad õige pea stressi elust täielikult.

Hoolitse selle eest, et magamistoas oleks täiesti pime, isegi väikseim valgusallikas takistab melatoniini eritust, mis on hea une põhialus ja võitleb samaaegselt kortisooliga.

Ja viimane samm, mis võib üllatada - hoia õiget veresuhkru taset.
Toidul võib une kvaliteedile olla väga suur mõju, korrapärased ja tasakaalustatud eined aitavad und parandada. Kindlusta endale päeva jooksul mitu väikest einet, mis tagavad ühtlase veresuhkru taseme. Väldi süsivesikuid (saia ja pastat), eriti õhtupoolikul. Piira ka suhkru ja kofeiini tarbimist - see kõik töötab selle nimel, et ööd oleksid rahulikumad ja sügavama unega!
caloriecount.about.com
http://www.dormeo.ee/artiklid-dormeo/magamine-ja-uni/ilu-uni.htm

Head und ja vähem „lambaid“!

Soovib Liana Vahtra






No comments:

Post a Comment