Monday, August 19, 2013

Ise isude taltsutaja, 2 osa

Üks kena nädalavahetus just lõppes ja paslik on tagasi mõelda õhtuste söömaaegade peale.
Kas söökide – jookidega kipub liialdama just nädalavahetustel?
Kas mõtted „heast toidust“ hakkavad peas keerlema õhtusel ajal?
Kas Sa ei suuda end õhtuti külmkapist eemale hoida?

Kui mõni küsimus sai vastuseks „jah“, siis siin on mõned soovitused, mis peaksid aitama kiusatustele vastu panna:
• Õhtusöök on söödud, kuid ikka oleks nagu midagi puudu? Võta väike tükike šokolaadi või muud meelepärast magusat – see paneb ajus söögikorrale „punkti“ ja organism rahuneb maha.
• Paljude inimeste jaoks on loomulik tegutseda hilisõhtuni välja ja seetõttu tekib poole öö ajal isu näkitseda. Organism reageerib sellele ikka nö vanaviisi, st hakkab koguma rasva. Kui hilja süüa – siis kergeid toitusid.
• Kui tunned õhtul meeletut söögiisu, siis küsi endalt, kas keha tõepoolest vajab lisaenergiat? Õhtune töö või aktiivne liikumine tähendab, et organismi soov võib olla õigustatud. Samas vahetult enne magamaminekut on toidust saadud lisaenergia liig, sest organism ei suuda seda enam ära kulutada.
• Proovi vältida väga hilist söömist - süüa võiks hiljemalt 2 - 3 tundi enne magama minemist. Muidu võib uni olla häiritud. Keha energiapõletus on kõige kõrgem hommikul ja madalam õhtul. Organismile on kõige parem loomulik rütm ning regulaarsed une- ja söögiajad.
• Õhtuse näljatunde vältimiseks on oluline jälgida oma ööpäevast rutiini. Hommikul ja lõuna ajal võivad portsjonid olla suuremad, õhtul pigem väiksemad. Keha armastab rutiini. Kaalulangus ka.
• Õhtusöögi puhul võiks arvestada, et kehal on kergem hakkama saada valkude ja tervislike rasvhapetega, kuid süsivesikutega raskem. Õhtune trenn lubab lisada aeglaseid süsivesikuid.

Kaalulangetamise puhul on äärmiselt oluline jälgida, mida ja kui palju Sa sööd. Kuid kas tead, et võtmeteguriks võib osutuda ka see, kus Sa sööd?

Kui inimesed söövad üksi, kipub neil asi käest minema ja nad võivad süüa mitu korda rohkem kui tavaliselt. Kui eesmärgiks on kaalulangetamine, püüa alati süüa koos mõne hea sõbra või tuttavaga. Isegi kui oled üksi, mine välja ja söö kohtades, kus on teisi inimesi, näiteks kohvikus, pargipingil või restoranis. Avalikus kohas süües arvestad teadlikult, mida ja kui palju suhu paned, sööd aeglasemalt, "julged" kahvli ja noa käest ära panna - seega on vähetõenäoline, et sööd liiga palju, või toite, mida Sa tavaolukordades ei sööks.

Paljud meist on olnud olukorras, kus seisame külmiku või kapi uksel, „maitseme“ lusikatäite kaupa jäätist, võtame ühe šokolaadikommi järel teise, või joome mahla otse pakist. Sel moel on vägagi tõenäoline, et tarbid liiga palju kaloreid, kuna portsjonid on „mõõtmatud“. Vana ja tuntud tõde - toitu tuleb süüa ikka laua taga! Toidu nägemine enda ees taldrikul laseb ajul fikseerida, kui palju Sa parajasti sööd ja tunned söömist lõpetades, et ennäe imet - kõht ongi täis!

Töö juures on paljude inimeste puhul tavaline, et söömine ei tule üldse meeldegi. Või just vastupidi – näiteks arvuti taga istudes ei pruugi tähelegi panna tarbitud toidu koguseid. Isegi kui see võtab ainult 10 min - mine töölaua juurest ära ja suundu näiteks puhkeruumi. Lisaks ajule antud puhkusele tuleb see mitmekordselt kasuks ka Su kaalulangetamisele, sest saad maha istuda ja oma toitu tõepoolest nautida.

Vaatamata ilmale – ilusat suve jätku! Võtkem sellest siis veel viimast! Ja tundkem end õnnelikuna!





No comments:

Post a Comment