Thursday, October 31, 2013

Päevamenüü koostamine 1 - tervislik hommikusöök

Kõik tublid keha eest hoolitsejad teavad - hommikusöök on päeva tähtsam toidukord! Hommikusöögiga peaks saama 20-25% päevasest kaloraažist, ehk 300-600 kcal. Kui hommikut korralikult alustada, siis õhtul ei näksi ära kõike, mis külmkapis ja teistes peidikutes leidub! Või teeb seda kordades vähem!
Hommikusöök täidab päevaks vajalikud energiavarud ning reguleerib veresuhru taset.
Samuti parandab see keskendumis- ja mõtlemisvõimet. Uuringute kohaselt aitab hommikusöök parandada aju tegevust.
Hommikusöök teeb meid õnnelikumaks! Pole äkktujusid ega stressi!
See söögikord on kasulik figuurile. Uuringute kohaselt on mittehommikusöögi sööjate hulgas tunduvalt rohkem ülekaalulisi. Jättes vahele hommikusöögi, võib ette tulla näljahoogusid ja ebatervislikke valikuid. Ka ainevahetus töötab aeglasemalt. Nii et – katsu siis veel kaalus alla võtta!

Enamlevinud toit on võileib. Kuid ei maksa ehmatada – see võib olla lisaks kiirele valmistamisviisile ja käepärasusele ka tervislik! Näiteks kasutades mitmevilja-, täisteraleiba või sepikut. Peale määrida margariini/või asemel oliiviõli, avokaadot, salsakastet, adžikat, hummust. Järgmiseks kihiks sobiks kanaliha ilma nahata, taine sink, tuunikala, väherasvane juust. Kõige tipuks loomulikult rohkelt rohelist: tomat, kurk, paprika, salatileht, sibul, basiilik…

Väga ideaalne hommikusöök on puder. Nimekiri on lõputu. Soovitav on putrudega varieerida ning mitte süüa igal hommikul ühte ja sedasama. Kui igav oleks siis Elu. Aga kui kodus oleks näiteks seitse erinevat pakki putru?! Hommikul ärkad ja mõtled – ohhoo, mis putru ma küll täna söön?! Ja kui lisada pudrule erinevaid lisandeid, suureneb mitmekesisus veelgi: tükeldatud banaan, õun, pirn, marjad, kuivatatud puuviljad, mesi, kaneeli, kardemon...

Valgurikas ja toitev hommikusöök valmib munast. Muna võib valmistada samuti paljudel erinevatel viisidel: omlett, praemuna, keedumuna, munapuder  jne. Väga tänuväärt on omlett, sest sinna sisse saab panna mida iganes! Näiteks seeni, köögiviljasid, sinki, kana ja kõikvõimalikke maitseaineid. 

Puuviljad on väga tervislikud oma vitamiinide, mineraalide ja kiudainete poolest. Nii sobivad nad suurepäraselt hommikusöögi sisse, kõrvale või päeva jooksul vahepalaliseks näksimiseks. Ainult puuviljast hommikusöögiks ei piisa, sest kõht ei seisa niimoodi kaua täis. Neid võiks süüa näiteks koos kiudaineterikka toiduga, sest see aeglustab seedimist ning ei lase suhkrul kiiresti ja korraga imenduda.

Enamus hommikuhelbeid on väga vitamiinirikkad, kuid sisaldavad ka suures koguses suhkrut. Nii et paki koju ostmisel vaadata koostist ja et seal oleks võimalikult vähe lisandeid. Alati saab ju ise lisada näiteks kuivatatud puuvilju, mett, kaneeli jms. 

Jogurt soodustab seedimist ja on hea immuunsussüsteemile. Kõige parem oleks süüa lisanditeta jogurtit, sest siis saab ise lisada kõige meelepärasemat: marju, pähkleid, mett… Väherasvasel jogurtil tuleb vaadata suhkrusisaldust, sest tihti kipub see olema kõrge.

Lisaks tavapärasele hommikusöögile võiks korra-paar nädalas proovida/katsetada ka midagi uut ja põnevat! Näiteks teistelt kuuldud nippe! Meil Tervisetoas nendest puudu ei tule! Õnneseened! 

Naudi hommikusööki - saad päevaks positiivse emotsiooni!





No comments:

Post a Comment