Friday, December 14, 2012

Imelist Kolmandat Adventi!

Sirvisin läbi peaaegu paarikümne aasta jooksul kogunenud lahjemaid pühade retsepte ja tuletasin meelde sündmusi, mis on olnud. Palju ilusat on olnud. Aastatega on kujunenud välja lemmikretseptid, mis on enamuse rasvaseid traditsioonilisi pühaderoogasid laualt välja tõrjunud – nii et need meeldegi ei tule. Ja tundubki, et püha teeb pühamaks just see lahja roog.

Siin siis glögi ja külmad road:

Päkapiku Sussisoojendaja
2 portsjonit
24 cl kuiva punast veini
0,5 tl glögi maitseaineid
2 sl rosinaid
2 tl mandlilaaste
Kuumuta kastrulis vein ja maitseained. Ära lase keema! Filtreeri maitseained välja, pane kahte kruusi kummasegi 1 sl rosinaid ja 1 tl mandlilaaste ja vala peale kuum glögi. Nauditada kohe!

Krevetisült  
6 portsjonit
6 lehte või 2 sl želatiini
400 ml vett
2 sl puljongikontsentraati
1 sl sidrunimahla
1 sl rose`pipart
100 gr sügavkülmutatud krevette
100 gr sügavkülmutatud herneid
2 peotäit peeneks hakitud peterselli
1 peotäis peenestatud värsket tilli
Pane zelatiin külma vette paisuma.
Kuumuta vesi keemiseni ja lisa hulka puljongikonsentraat, sidrunimahl ja želatiin, aga ära keeda.
Loputa väike süldivorm kuuma veega üle. Lao pool krevettidest, petersellist, hernest, rose`piprast ja tillist vormi põhja. Vala ettevaatlikult peale želatiinilahus, et see kataks toorained. Lase korraks külmas tarretuda. Tee samamoodi teine kiht.
Kata vorm ja lase tarretuda järgmise päevani.
Kasta vorm korraks kuuma vette ja kummuta serveerimistaldrikule. Kaunista maitserohelisega.
Maitseb hea keedukartulitega või rukkileivaga!

Peeditarretis 
8 portsjonit
7 lehte või 2 sl želatiini
1 sl suhkrut
400 gr marineeritud punapeedi viile
100 ml marineeritud punapeedi leent
1 õun
150 gr porrut
225 gr rasvata kodujuust
250 ml 2,5% maitsestamata jogurtit
Paisuta želatiin külmas vees.
Riivi peediviilud ja õun. Peenesta porru ja sega kõik omavahel. Lisa hulka kodujuust, maitsestamata jogurt, peedileem ja suhkur.
Sulata zelatiin ja vala segades peedisegu hulka. Kalla segu külma veega loputatud tarretisevormi ja lase järgmise päevani külmas tarretuda.
Kasta vorm korraks kuuma vette ja kummuta serveerimistaldrikule. Kaunista tarretis oma fantaasia järgi.
Peeditarretis on rosolje vähekaloriline variant!

Kartulisalat 
4 portsjonit
500 gr koorega keedetud külmi kartuleid
1 sibul
0,5 porrulauku
200 gr ananassi tükke omas mahlas
värskeid salatilehti
4 dl maitsestamata jogurtit
0,5 tl peenestatud musta pipart
0,5 tl soola
1 tl valge veini või õunaveiniäädikat
Filtreeri jogurt paksemaks – läbi kohvifiltri nõrutades umbes 1 tund.
Peenesta sibul, viiluta porrulauk, rebi salatilehed väikesteks tükkideks.
Maitsesta filtreeritud jogurt musta pipra, soola ja veiniäädikaga.
Sega kõik komponendid kokku ja lase pisut tõmmata jahedas.
  
Aga nüüd lähen Haapsalu Kolledži jõulupeole, mis toimub stiilis Eesti Film 100 ja Retro!

Imelist Kolmandat Adventi!
 

No comments:

Post a Comment