Monday, December 24, 2012

Häid Jõule!

Kaalikavorm 
8 portsjonit
1 – 1,5 kg kaalikat
0,5 l kaalikakeeduleent
1 liha – või köögiviljapuljongi kuubik
2 sl nisujahu
0,5 tl soola
0,5 tl valget pipart
2 sl nisukliisid
Keeda kaalikakuubikud puljongileemes pehmeks. Hoia keeduleem alles.
Purusta kaalikad ning lisa 0,5 l keeduleent, maitseained ja jahu.
Kalla kahte vormi, puista pinnale nisukliid.
Küpseta esmalt 0,5 tundi 200 kraadi juuures ja siis veel 1,5 tundi 100 kraadi juures.
Kaalikavormi võib sügavkülmutada. 

Porgandi Riisivorm 
4 portsjonit
500 gr porgandeid
1 puljongikuubik
50 gr piimapulbrit
4 dl keedetud riisi
0,25 tl valget pipart
soovi korral 0,25 tl muskaatpähklit
2 tl väherasvast margariini ( Keiju )
2 sl nisukliisid
Keeda riis väheses vees pehmeks. Kasuta kas keedetud ja tambitud porgandeid, või jämedalt riivitud toorest porgandit.
Sega piimapulber jahutatud keeduleemega ja sega ained omavahel kokku, pinnale puista nisukliisid ja margariinitükid.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures 0,5 tundi – kuni pind muutub kuldkollaseks.

Riisi Jogurtipuding
4 portsjonit
1 sl želatiini
125 ml 12 %Flora vahustatavat vaniljekastet
300 ml 1,7 % Tere maitsestamata jogurtit
100 ml soolata keedetud riisi
1 sl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 sl sidrunimahla
Paisuta želatiin külmas sidrunimahlas, vajadusel lisa natuke vett.
Vahusta külm vaniljekaste, sega juurde jogurt, riis ja suhkur.
Kuumuta sidrunimahla – želatiinisegu kuni lahustamiseni. Jahuta pisut. Esmalt sega paar lusikat riisi – jogurtisegu želatiini hulka ja seejärel kõik jogurtisegu sisse.Jaga segu külma veega loputatud vormidesse.
Lase külmkapis paar tundi tarretuda.
Kummuta serveerimistaldrikule.

Pohla Õunakaste
4 portsjonit
1 väike õun
200 gr pohli
200 ml vett
2 sl suhkrut
soovi korral pisut jahvatatud nelki
Koori ja tükelda õun. Kuumuta vesi keemiseni, lisa õunatükid ja pohlad. Keeda väiksel tulel 10 min, kuni õunatükid on pehmed.
Püreesta ja maitsesta suhkru ja nelgiga. Sobib maiustamiesks nii jahutatult, kui soojalt jääkülma pudingiga!

Veripunased Pirnid
6 portsjonit
6 kõva pirni
200 ml punast veini
1 sl jõhvika – või mustasõstratarretist
3 sl suhkrut
1 kaneelikang
Vala punane vein potti, kuhu pärast terved pirnid ühe kihina sisse mahuksid. Kuumuta vein, sega hulka suhkur ja tarretis, lisa kaneelikang.
Koori pirnid ja tõsta potti punase veini sisse. Keeda väiksel tulel 10 min. Tõsta pirnidele aeg – ajalt keeduleent peale.
Võta pott pliidilt, lase pirnidel leeme sees jahtuda . Eemalda kaneelikang ja pirnid ongi serveerimiseks valmis!

Jõhvikakissell
6 portsjonit
2 klaasi jõhvikaid
1 l vett
1 sl suhkrut
½ - ¾ klaasi kuumutatavat suhkruasendajat
4 sl kartulitärklist
Pane jõhvikad ja vesi potti. Keeda 10 min. Nõruta ja suru jõhvikad läbi sõela potti.
Sega hulka suhkur ja maitse järgi suhkruasendajat. Kuumuta mahla keemiseni.
Sega kartulitärklis vähese veega. Võta pott pliidilt ära ja kalla kartulitärklis pidevalt segades mahla sisse. Pane pott tagasi pliidile ja kuumuta keemiseni, aga ära keeda.
Kalla kisell serveerimiskaussidesse ja kata need kilega naha tekke vältimiseks.
Kisselli võib valmistada ka muudest punastest marjadest. Maitse jaoks võib lisada ka kaneelikange ja nelki.

Häid pühi!

Ja kui mõni Jõuluroog jääbki tegemata, siis arvan, et sellest pole midagi – seda jõuab teha näiteks järgmine aasta. Või ülejärgmine. Kõige tähtsam on olla koos sõpradega. 
Hästi süüa võiks ju aastaringselt. Tervislikult ja lahjalt, aga hästi. Sest kui lühike on periood jõuludest uue aastani, aga kui pikk on see uuest aastast jõuludeni. Kõike head ja paremat korraga ära süüa ei saa ja pole vajagi. Nautigem pigem inimesi meie ümber! 

Häid pühi kõikidele kallitele sõpradele, figuurisõpradele ja ka Elu õppetundide pakkujatele!
 

No comments:

Post a Comment