Mida teeb loodus
talvel?! Ta magab. Ka inimene on osake suurest loodusest. Paljud uuringud
näitavad, et need inimesed, kes ei pööra oma kehakaalule tähelepanu, võtavad
külmadel kuudel kaalus 4 – 5 kilo juurde. Soojade kuude saabudes hakkab see
kahanema nagu kevadene lumi.
Õnneks me ei pea
talverasva koguma ja seejärel mitmeks kuuks unne suikuma, nagu näiteks looduse osad
karu või siil. Aga rahulikumalt peaksime võtma küll. Rohkem puhkama, rohkem
magama, et mitte minna iidsete loodusseadustega vastuollu. Väljakutseks võib
see olla neile, kes on teel saledama “mina” poole ja ei soovi seda mitte
talvekuudel soiku jätta.
Esiteks tuleks ka
pimedamal ja külmemal ajal oma emotsioonid rõõmsad hoida. Mind aitab
küünlaleek, see annab valgust ja on hingele hea. Kahtlemata on positiivsuse
tõstjateks soojad toasussid, pantrimustrilised. Hea tee ja head mõtted –
kallitest inimestest, sõpradest, keda tunnen enda kõrval ka siis, kui neid ei
näe. Head sõbrad ongi vahel nagu tähed – nad on olemas ka siis, kui neid ei
näe. Ja kui vähegi võimalik, siis – suhelda, suhelda, suhelda. Suhtlemine teeb
ka kõige pimedama päeva kauniks.
Kindlasti vajavad
keha ja meel külmal ajal sooja sööki. Nüüd on teretulnud supid ja
ühepajatoidud. Paljudele usinatele veejoojatele ei “istu” enam vesi. Seda sellepärast,
et organism annab märku – küll on külm. Ja soovib saada sooja vett ja head teed
– ravimtaimedest, natukese ingveriga.
Ka oma olemuselt
võiks toiduvaliku teha aastaajast lähtudes. Et mis päästab külmetumast ja teeb
meele rõõmsaks?!
Alustades hommikusest silmaavamisest – kaerahelbepuder tõstab tuju.
Lisaks veel alandab halba kolesterooli ja tõstab head.
Köögiviljad,
täisteraviljad ja täisteraleib –selle sügise annid - on organismi soojendava
toimega. Nad on head veel selle poolest, et sisaldavad komplekssüsivesikuid. Ja
need on õnnelikkuse toitained, sest hõlbustavad organismis serotoniini
tootmist.
Sibul ja küüslauk on head. Uurijad, kes tegelesid küüslaugu mõju uurimisega
kolesteroolile, tegid lisaavastuse, et küüslauk tõstab tuju ning vähendab
ärevust, ärrituvust ja väsimust. Ja kõigeks eespool loetletuks piisab ainult 1
- 2 küüslauguküünest päevas!
Väikeste
portsjonitena soovitatakse süüa loomseid valke, sest nendes on külma aja jaoks
nii oluline soojendav ja maandav toime.
Kasu toovad kvaliteetsed
taimsed rasvad – õlid, pähklid – mis aitavad organismi jaoks kasulikud vitamiinid omastada ja
tasakaalustavad liigset kuivust nii keha sees kui nahapinnal.
Ja midagi eriti
mmm – mõnusat! Tume šokolaad ( mis sisaldab vähemalt 60 % kakaod ), sisaldab
väga paljusid hea – tuju ühendeid. See on, ühelt poolt, hea põhjendus
šokolaadiisu leevendamiseks, aga kuna sokolaad sisaldab 100 gr kohta umbes 600
kcal, siis tuleks tarbida seda “arstirohtu” siiski mõõdukalt.
Hea toit tekitab
hea tuju. Seepärast võiks võttagi söömiseks aega. Olgu see sündmuseks omaette.
Mitte midagi ebamäärast ajalehe, televiisori või arvuti kõrvale. Sest me sööme
mitte ainult nälja kustutamiseks. Toidul on maitse, lõhn ja välimus. Toit
täidab peale keha ka hinge. Ega ilmaasjata ei uskunud targad vanad rahvad, et
kui õnnistada tänutundes toitu ja vett, siis see puhastab mis tahes toidu ja
siis saab toidu läbi söönuks, terveks ja targaks. Hiljuti avastatud kvantfüüsika
vaatlejaefekti järgi muudab tänulik keskendumine toidule ja joogile nende energeetilist
struktuuri ning puhastab neid nii, et kõigel, mida tarbid, on suur mõju keha
heaolule.
Ja tulles loo
alguse juurde – mõte kallitest inimestest ja sõpradest – kes on meie Elus tihti
nagu tähed. Mina katsun vahel ikka mõnega neist koos süüa. Et küsida, kuidas
neil läheb. Ja lasta neil küsida sama minu käest.
Ka novembriöös
tasuks pilk taevalaotusesse pöörata – kindlasti näeb vahel tähti!
No comments:
Post a Comment