Friday, November 9, 2012

Aastaajad Ja Söök

Ja ongi käes november. Kui sügise esimesed kuud on rikkad värvide poolest ja kutsuvad välja tegutsema, siis nüüd ei pruugi toast välja saamine enam nii kergelt õnnestuda. Päikest enam tihti ei näe. Alles saab enam – vähem valgeks minna, kui juba kisub pimedaks tagasi. Pidevalt sajab midagi ebamäärast alla. Alles nii hiljuti värvirohkete lehtedega puud on raagus. Aga - siia me oleme sündinud. Järelikult tuleb ka novemrikuu ilusaks mõelda ja vastavalt kuu omapärale hästi üle elada!

Mida teeb loodus talvel?! Ta magab. Ka inimene on osake suurest loodusest. Paljud uuringud näitavad, et need inimesed, kes ei pööra oma kehakaalule tähelepanu, võtavad külmadel kuudel kaalus 4 – 5 kilo juurde. Soojade kuude saabudes hakkab see kahanema nagu kevadene lumi.

Õnneks me ei pea talverasva koguma ja seejärel mitmeks kuuks unne suikuma, nagu näiteks looduse osad karu või siil. Aga rahulikumalt peaksime võtma küll. Rohkem puhkama, rohkem magama, et mitte minna iidsete loodusseadustega vastuollu. Väljakutseks võib see olla neile, kes on teel saledama “mina” poole ja ei soovi seda mitte talvekuudel soiku jätta.

Esiteks tuleks ka pimedamal ja külmemal ajal oma emotsioonid rõõmsad hoida. Mind aitab küünlaleek, see annab valgust ja on hingele hea. Kahtlemata on positiivsuse tõstjateks soojad toasussid, pantrimustrilised. Hea tee ja head mõtted – kallitest inimestest, sõpradest, keda tunnen enda kõrval ka siis, kui neid ei näe. Head sõbrad ongi vahel nagu tähed – nad on olemas ka siis, kui neid ei näe. Ja kui vähegi võimalik, siis – suhelda, suhelda, suhelda. Suhtlemine teeb ka kõige pimedama päeva kauniks.

Kindlasti vajavad keha ja meel külmal ajal sooja sööki. Nüüd on teretulnud supid ja ühepajatoidud. Paljudele usinatele veejoojatele ei “istu” enam vesi. Seda sellepärast, et organism annab märku – küll on külm. Ja soovib saada sooja vett ja head teed – ravimtaimedest, natukese ingveriga.

Ka oma olemuselt võiks toiduvaliku teha aastaajast lähtudes. Et mis päästab külmetumast ja teeb meele rõõmsaks?!

Alustades hommikusest silmaavamisestkaerahelbepuder tõstab tuju. Lisaks veel alandab halba kolesterooli ja tõstab head.

Köögiviljad, täisteraviljad ja täisteraleib –selle sügise annid - on organismi soojendava toimega. Nad on head veel selle poolest, et sisaldavad komplekssüsivesikuid. Ja need on õnnelikkuse toitained, sest hõlbustavad organismis serotoniini tootmist.

Sibul ja küüslauk on head. Uurijad, kes tegelesid küüslaugu mõju uurimisega kolesteroolile, tegid lisaavastuse, et küüslauk tõstab tuju ning vähendab ärevust, ärrituvust ja väsimust. Ja kõigeks eespool loetletuks piisab ainult 1 - 2 küüslauguküünest päevas!

Väikeste portsjonitena soovitatakse süüa loomseid valke, sest nendes on külma aja jaoks nii oluline soojendav ja maandav toime.

Kasu toovad kvaliteetsed taimsed rasvad – õlid, pähklid – mis aitavad organismi jaoks  kasulikud vitamiinid omastada ja tasakaalustavad liigset kuivust nii keha sees kui nahapinnal.

Ja midagi eriti mmm – mõnusat! Tume šokolaad ( mis sisaldab vähemalt 60 % kakaod ), sisaldab väga paljusid hea – tuju ühendeid. See on, ühelt poolt, hea põhjendus šokolaadiisu leevendamiseks, aga kuna sokolaad sisaldab 100 gr kohta umbes 600 kcal, siis tuleks tarbida seda “arstirohtu” siiski mõõdukalt.

Hea toit tekitab hea tuju. Seepärast võiks võttagi söömiseks aega. Olgu see sündmuseks omaette. Mitte midagi ebamäärast ajalehe, televiisori või arvuti kõrvale. Sest me sööme mitte ainult nälja kustutamiseks. Toidul on maitse, lõhn ja välimus. Toit täidab peale keha ka hinge. Ega ilmaasjata ei uskunud targad vanad rahvad, et kui õnnistada tänutundes toitu ja vett, siis see puhastab mis tahes toidu ja siis saab toidu läbi söönuks, terveks ja targaks. Hiljuti avastatud kvantfüüsika vaatlejaefekti järgi muudab tänulik keskendumine toidule ja joogile nende energeetilist struktuuri ning puhastab neid nii, et kõigel, mida tarbid, on suur mõju keha heaolule.

Ja tulles loo alguse juurde – mõte kallitest inimestest ja sõpradest – kes on meie Elus tihti nagu tähed. Mina katsun vahel ikka mõnega neist koos süüa. Et küsida, kuidas neil läheb. Ja lasta neil küsida sama minu käest.

Ka novembriöös tasuks pilk taevalaotusesse pöörata – kindlasti näeb vahel tähti! 

No comments:

Post a Comment