Friday, October 26, 2012

Harjumused Ja Söök ( Päkapikud Piiluvad )

No nii. Ja tuligi lumi maha. Selle aasta esimene. 26. oktoobril. See viib tahes – tahtmata mõtted jõulude juurde. Söömaaeg, mis on paljudele meist kaalulangetusel komistuskiviks. Aeg, mida ühelt poolt oodatakse, aga teiselt poolt peljatakse. Kõik need hõrgutised, söödavad kingitused ja pikad pühad. Seoses sellega on paslik pisut diskuteerida teemal – söök.

Figuurisõprade ühes grupis tekkis väitlusteema,  kas ikka peab taldriku alati tühjaks sööma või võib järgi ka jätta?! Kas külas süües on järelejäetud palake kellegi teise solvamine või pigem enda – kui süüa tuleb vastu enda tahtmist?!

Üks tüdruk jagas oma hiljutisi reisimuljeid. Viini šnitsel – väga suur ja rammus, aga piinlik mitte süüa. See oli lihtsalt nii hästi valmistatud, et muidu ehk oleks kokk arvanud, et tema meistritööd ei hinnatud vääriliselt.

Reisinud inimeste teadmistel on mõnedes idamaades hoopis vastupidine arusaam toidu taldrikule jätmisest. Kui külaline sööb taldriku tühjaks, siis on see märguandeks võõrustajale, et tõstame talle aga veel ette. Kui külaline jällegi taldriku püüdlikult puhtaks sööb, kordub sama asi. Ja nii see jääbki kestma, kuni külaline veel vähegi jaksab või siis toitu jätkub. Tegelikult oleks pidanud väikese palukese jätma taldrikuservale – siis saaks pererahvas teada, et küllakutsutu kõht on head ja paremat täis saanud. Ja kui lauale tuuakse ainult keedetud riisi, siis on see märgiks külalisele, et pere toiduvarud on otsa saamas ja peale riisi muud enam ei olegi.

Erinevates perekondades, rahvustes ja kultuurides on ka erinev toidukultuur.
Mina olen kasvanud ajal, kui üks kirjutamata reegel oli see, et hea laps sööb alati oma taldriku tühjaks. Siis tuleb pudru või supi alt nähtavale lõbus pildike. Et selle pärast tulebki kõik põhjani ära süüa – karuke tahab ka ilmavalgust näha!

Mina ei söönud aastaikümneid stoovituid porgandeid. Mul oli lasteaiast mälus pildike, kuidas ma istusin õnnetult toiduportsjoni taga ja ei mõistnud mitte, kuidas see lusikaga segades ei kahane. Teised lapsed said oma söögiga hakkama, aga minu taldrikult pilt ei paistnud. Teised lapsed sättisid end lõunauinakule minema, aga minul ikka porgandid ees. Siis läksidki teised magama, mina aga pidin istuma üksi söögilaua taga ja ei saanud aru, mis on lahti minu porganditega?!

Väga paljud toidud meie Elus on seotud meie jaoks tähtsate mälestustega – kas heade või vähem headega. Minu jaoks oli eelpool mainitud toidul kibe lapsepõlvemälestuse maik. Alles mõned aastad tagasi, juhuslikult seda toitu poes nähes, tekkis mõte – kui äkki teeks seda ühel päeval kodus?! Võttis aega, enne kui oma sisemisest müürist läbi sain ja võtsin nõuks maitseda “lapsepõlve vaenlast”. See maitses väga hästi!

Kaalulangetajad kurvastavad vahel rammusate ja suhkrurikaste toitude pärast, mida enam nagu ei tohikski süüa. Need on olnud lemmikud varasemast perioodist ja tõenäoliselt on need mänginud suurt rolli ka kehakaalu tõusus. Aga äkki on seegi ainult mälestus millestki heast ja uute toitumisharjumuste juures, vana lemmikut maitstes, kerkib üles küsimus – mis mulle selles toidus küll meeldida võis?! Nii mõnigi kaalulangetaja on olnud üllatunud, kui soovitan üle mitme kuu pisut maitsta, kas endine lemmitoit ikka on sama hea, kui mälestus temast. Ja paljud on imestusega küsinud iseendalt, et mis küll võis maitseda nii ülihea grillkananahas või õlis praetud pontšikutes?!

Inimese maitse kujuneb päris kiiresti ümber. Paljud kuulutavad tõeks legendi, et kui maksimum 15 korda süüa midagi, mis kipub suus ringi käima, siis peale seda hakkab see toit maitsema – sellega ollakse ära harjunud!

Väga tihti on uue asja harjutamine seda väärt. Ka süüa saab mõistusega, mitte ainult tunnetega ja mälestustest ajendatuna. Ehk nüüd, veel parajas kauguses jõuludest, oleks just sobilik pisut mõtiskleda, mida lahjemat võiks end sööma harjutada ja kuidas on lood veejoomisega?! Mis on toitumises need seni – veel -  juurdumata head harjumused, mida endal ideaalis sooviks näha?! Sest veel on võimalus nendest head harjumused kasvatada ja nii mööduvad lähenevad pühad kergemalt. Sealjuures veel uhke tunne enda üle, et mõnd harjumust on suudetud muuta. Tunne, et tegelikult saab hakkama küll!

Ja kõige selle juures peaks motiveerima see, et - päkapikud juba piiluvad!

No comments:

Post a Comment