Thursday, February 4, 2016

Aussie, 26

TASMAANIA 2
PORT ARTHUR 
Öösel sai küll magada, aga hommikul selgus karm tõde - sääsed olid mu söönud kublaliseks&närviliseks. Õnneks läks see kohe mööda, kui jõudsin Port Arthurisse!

Terve päev ajaloo keskel. Jalutatud, laevaga sõidetud, muuseumimajades käidud, palju loetud&pildistatud.

Koht küll karmi ajalugu täis - aga tegin ülevaate, keskendudes heale&pildistades läbi lillede. Sõna otseses mõttes. Lõppkokkuvõttes – koht andis hea elujärje&töökohad seal teenivatele inimestele ning võimaluse oma tulevikku muuta tugevatele isiksustele. 

Port Arthur on väike linn&endine Briti impeeriumi vangla, mis ehitatud 18-19 sajandil, praeguseks vabaõhumuuseum&üks külastatumaid kohti Tasmaanias.
Vanglana oli see tõeline kinnipidamiskoht: asukohaks looduslikult kaitstud poolsaar, pääsuks vaid 30 meetri laiune maakitsus ning takistuseks tarad, sõdurid&näljased koerad. Aastatel 1833-1853 toodi siia rängemalt süüdi mõistetud briti kurjategijad, kes olid toime pannud uue kuriteo pärast Austraaliasse saabumist. Nii nad istusid koos näljase kõhu jaoks toitu varastanud “kamraadidega”…  

Taltsutamatutele isikutele loodi rangemad turvalisuse meetmed Briti karistussüsteemis. Sealne vanglasüsteem läks üle füüsilisest karistamisest psühholoogilisele karistusele. Arvati, et raske kehaline karistus ei muuda kõva kurjategijat, pöördumaks ebamoraalse eluviisi juurde tagasi. Psühholoogilise karistussüsteemi jaoks oli eraldi hoone - identiteedi äravõtmise vangla. Vangid kandsid näol maski&olid vait - see pidi andma aega mõtiskleda Elus juhtunu üle. Paljudele vangidele tekitasid liigvähene valgus ja -heli psüühikahäireid. Esines palju enesetappe. See oli küll tahtmatu tulemus. 

Port Arthuris oli ka koht alaealistele süüdimõistetutele, kellest osad poisid olid vaid üheksa-aastased. Nagu täiskasvanudki tegid nad rasket tööd kivilõikamises&ehituses.
Paljud jäidki Port Arthurisse kõigiks oma maiseteks päevadeks. Aga on ka teistsuguseid näiteid. Kui midagi positiivset näha ühes vanglasüsteemis, siis just siit said oma väljaõppe&tulevase tasuva töö paljud selle maa väljapaistvad meistrid - rätsepad, pottsepad, kivimeistrid, ehitajad... Kes tahtis õppida ametit&saada kellekski- sellel oli võimalus olemas. Kes mitte...                                                 

Kohalikus surnuaias arvatakse haudasid olevat 1646, tähistatud on vaid 180 - vanglatöötajad&sõjaväelased.
Vangla on suletud aastast 1877.

Port Arthuris kerkisid Austraalia esimesed mittekonfessionaalsed gooti stiilis kirikud. Osavõtt iganädalasest pühapäevasest jumalateenistusest oli vangidele kohustuslik.
Esimest korda vanglasüsteemis premeeriti hea käitumise eest toidu&nö luksusega: tee, suhkur&tubakas.  

Mis imelised marjad! Põõsad minust paar korda kõrgemad! Oksad paksult marju täis - mida tumedam, seda suussulavam! Kui põõsa all seista, siis vaat` et kukuvad ise suhu! Ja kui üht võtad, kukub kümmekond üliküpset maha! Neid on mõnus ka samblaselt murult noppida! Käed said üleni lillakas-roosaks, kui sõin pihutäite viisi neid marju. Nii maitsvad, et kui kõht poleks kõrvuni täis saanud, oleks veelgi söönud.
Mis marjad need Väikese Muki raamatus olid: võttis ühest põõsast - nina&kõrvad hakkasid kasvama, võttis teisest - kahanesid need jälle tagasi?! Tunne on küll liiga hea, et olla tõsi - ehk siis ootan nina&kõrvade kasvu...
Ah haa - mooruspuu! Ühes muuseumimajas lausa suur pilt seina peal!
See oligi üks mu viimaseid rahulikult nauditavaid pilte. Sest edasi valisin vaatamisväärsusi selle järgi, et kas läheduses on tualett... Nina oli vaja väga tihti puuderdada...

Öine kummituste tuur - pisut kõhe, aga rohkem küll naljakas.

Peale kummitustega kohtumist otsustasime ikkagi Hobartisse välja sõita. Kuigi öögiid tegi megasuuri silmi&üritas selle mõtte igati maha laita (võibolla käis seegi tema töö hulka - tema ju enamuse hääli, tulukesi jms kõhedat korraldaski). Jäime endale kindlaks, sest tahtsime kohe hommikul alustada kunstimuuseumiga Mona.
Sõitsime aeglaselt&nagu sirged pliiatsid - säästmaks teele tulevaid loomakesi. Öösiti käib teel&selle ümber vilgas sagimine. Tänu üliaeglasele liikumisele&kiirele reageerimisele jäi meie auto poolt puutumata 2 jänest, 3 opossumit&2 wallabit!

Öösel kl 2 paiku leidsime muuseumi. Kuidagi märkamatult&takistusteta saime selle ette välja&fantaseerisime ka sinna magamajäämist. Aga ei - kuskilt ilmus turvamees (küll väga sõbralik)&jälle olime teel. Tegin talle veel nalja, et tahame esimesena muuseumisse sisse saada. Öö muuseumis jäi ära...

Lõpuks tuli magada autos eredate reklaamtahvlite all, mis teavitasid hubasest motellist Oasis. Ja meie Oasis oli autos..















No comments:

Post a Comment