Saturday, July 27, 2013

Hommikusöök-kas süüa või mitte?

Väga paljud tervist väärtustavad inimesed peavad hommikusööki päeva tähtsamaks toidukorraks. Väga paljudel see ka ununeb või muutub läbi aastate üheks ja samaks.

Kas Sina oled hommikul kodust lahkunud ilma hommiksöögita? Öeldes siis, et homsest hakkan korralikuks, täna ei isuta, on kiire vms? 

Kas Sinu hommikusöök kordub päevi, nädalaid või isegi aastaid? 

Kas enam ei tahagi sedasama toitu, aga ei tule pähe ka mõni uus geniaalne menüü?

Hommiksöögi tähtsus seisneb eelkõige selles, et pärast pikka ööd on keha olnud ilma toiduta ja kui jätta vahele ka hommiksöök, siis võib organism minna stressiseisundisse. Kui on soov kehakaalu korrigeerida, siis seda on stressis kehaga väga raske Ellu viia. Paljud arvavad ekslikult, et kui jätta hommikusöök söömata, siis saab kehakaalu kiiremini korda. Tegelikult põhjustab ärajäetud hommiksöök ülesöömist- näiteks võib selle tõttu kaduda kontroll söömise üle õhtul ja kuidagi ei suudeta söömist lõpetada. 

Uus päev toob endaga kaasa ka uued ülesanded ja ettevõtmised. Korralik hommiksöök aitab parandada keskendumisvõimet, mõtlemist, mälu ja isegi tuju. 

Erinevatele inimestele sobib erinev toit. Toidu sobilikkust just Sinule tunnetad sellest, kuidas ennast pärast hommiksööki ja päeva jooksul tunned. 

Kui hommikusöök sisaldab valku, kasulikku rasva ja aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, püsib kõht pärast sööki pikemalt täis. Peamise osa võiksidki moodustada aeglaselt imenduvad süsivesikud. Oluline on jälgida, et toidu glükeemiline indeks oleks madal, sest siis püsib veresuhkur pikka aega stabiilsena.

Puder – kõikvõimalikud erinevad variandid, n: kaerahelbed, rukkijahu, tatar, hirss, 4-vilja, 7-vilja jne.

Naturaalne müsli – ei sisaldada liigseid suhkruid ja on tervislik.

Täisteraleib, -sai, -sepik, -kukkel – aga vältida n: rohket võid, juustu ja vorsti.

Ka täisväärtuslik valk on heaks hommikueineks, n: piim, biokeefir, jogurt, kohupiim, kala, kana ja muna. Piimaga koos sobib kasutada kiudainerikkaid toiduaineid (täisteraviljatooted), mis aitavad üleliigse kolesterooli siduda ja organismist väljutada ning alandada vererõhku.

Puuvili on paljudele hommikusöögiks meelepärane, n: banaan on suurepärane valik neile, kes hommikusöögist eriti ei hooli.

Smuuti: puuviljad ja jogurt mikserdada, lisada pisut müslit või süüa kõrvale täisterakukkel ja ongi tegemist tervisliku hommikueinega.

Kohv on nii mõnelegi meist vaieldamatult hommikusöögi tähtis osa. Seda soovitatakse siiski juua mõõdukates kogustes.

Hommikuti oleks soovitav vältida suures koguses lihtsuhkruid, n: suhkrurikkad hommikusöögihelbed, saiad, koogid jms. Korraks on enesetunne väga hea, kuid mõne aja pärast on kõht jälle ja soov haarata uue snäki haarad järele. 

Enamik toitumisspetsialiste ütleb, et hommikusöök peaks meile andma 20–25% päevasest kalorivajadusest (www.toitumine.ee soovitusel võiks hommikusöök anda 15-20%). Tavalise toitumise korral on see umbes 300–350 kalorit. Paljud päeva jooksul söödavatest süsivesikutest võiks tulla just hommikusöögist. Ka hommikune maiustamine võib kõne alla tulla, sest mõistlikkuse piires hommikune maiustamine paksuks ei tee.





No comments:

Post a Comment