Tuesday, July 23, 2013

Kaalutõusu vältimine puhkuse ajal

Ka puhkusel olles on võimalik ühendada lemmiktoidud ja –joogid ning sealjuures hoida kehakaal stabiilsena. Võib-olla ei võtagi puhkusel olla kaalust alla, aga enne puhkust saavutatut kaalulangust on kindlasti võimalik säilitada. Peaasi, et ei kaoks meelest tervisliku toitumise kõige põhilisemad tõed-siis pole pärast puhkust muret riiete ega peegelpildiga.

ENNE PUHKUSELE MINEKUT ESITA ENDALE MÕNED KÜSIMUSED:

Kas oleks heaks väljakutseks, kui seaksid sellel suvel oma eesmärgiks vähemalt senise kaalu säilitamise?

Mis tunne oleks puhkusel olla ja seda eesmärki meeles pidada?

Mis tunne oleks päras puhkuselt naasmist?

NIPP NR 1: planeeri puhkuseplaanidesse liikumine
Puhkus on lõõgastumiseks ja energiavarude saamiseks, aga see ei tohiks olla vabandus tervislikest eluviisidest loobumiseks. Igal puhkusel on võimalik tegelda millegi füüsilisega. Seda enam, et füüsiline koormus lubab rohkem kaloreid tarbida. Puhkuse ajal on suureks plussiks see, et ei saa öelda vabanduseks-töö segab liikumist. Tutvu vaatamisväärsustega, kõnni, uju, sõida rattaga, mängi pallimänge–nimekiri kõikvõimalikest liikumisvariantidest on lõputu! Soovitus on liikuda vähemalt tund aega iga päev ja kaalutõusu pole tarvis karta!

NIPP NR 2: valmistu puhkusele minekuks
Valmistu pikaks reisiks n: bussi, rongi või autoga juba varem ette, võttes kaasa tervislikku näksimist. Alusta päeva korraliku hommikusöögiga ning varu päevaseks kergeks eineks kaasa n: salatilehtede ning muude köögiviljadega taskuleiba, puuvilju vms. Viivitused ja igavus – neid teeloleku paratamatusi ei tohiks näha ettekäändena näksimiseks. Söö parem regulaarselt ära üks korralik eine, et vältida kõrge kalorisisaldusega snäkke vms einete vahel.

NIPP NR 3: ole tähelepanelik väljas süües
Üheks suurimaks väljakutseks puhkuse ajal võib olla restoranis söömine. Kodus tead täpselt, mida toidukord sisaldab, väljas einestades võib seda üksnes aimata. „Aimamismängu“ vältimiseks esita küsimusi ning palu eritellimusi. Soovitav on tellida lihtsaid toite, nagu n: küpsetatud, röstitud või grillitud liha ja kala. Kalorite üleliigset tarbimist on võimalik kontrollida, vältides praetud toite. Jäta tellimata n: kaste ja juust, karastusjoogile eelista kindlasti vett. Need lihtsad reeglid vähendavad kalorisisaldust ja jätavad võimaluse ka mõne ainult sellel reisil saadava maiustuse jaoks. Väga tihti on võimalus võtta n: puhkusepakett ilma söökideta, või rentida tuba köögiga/kööginurgaga, kus on võimalik ise sobilikke eineid valmistada. Sel juhul jääb ära nö kohustuslik söömine ja kõik-on-makstud-tunne.

NIPP NR 4: väiksemad portsjonid
Puhkusel või mitte – portsjoni suurusest sõltub, kuidas Sul kaaluga läheb. Eelista väikseid portsjone, nautides neid maksimaalselt. Pidevalt laua ääres istumine ei ole hea, sest see viib mõtted toidule või alkoholile. Kui aga pead pikalt laua ääres istuma, siis hoia enda ees veeklaasi ja nihuta endast mittekavatsetud söögid kaugemale. Nii saad kontrolli söögi ja joogi üle, mitte vastupidi.

NIPP NR 5: pea piiri
Enese piiramine puhkusel olles pole küll lihtne, kuid see on vajalik ja väga heaks väljakutseks. Kindlasti tasub kontrollida magusa ning alkoholiga saadavaid kaloreid. Eriti palju kaloreid on peidetud alkoholi (n: „vihmavarjudega ehitud“ pilkupüüdvad joogid).

KUI HÄSTI ON SINUL TEEMA OMANDATUD-SEE SELGUB JÄRGMISTEST KÜSIMUSTEST:

Kuidas sobiks võtta ühe palliga jäätis suure ja lisanditega jäätise asemel?

Kas suudaksid paluda kaaslasel ära süüa pool Sinu magustoidust (eeldusel, et tal pole kaaluprobleemi)?

Kas saaksid juba enne puhkusele minekut läbi mõtelda, millal ja kui suures koguses alkoholi kavatsed tarbida?

Mõtted koondatud enda kogemustest, Tervisetoas vestelnutelt ja www.medicinenet.com





No comments:

Post a Comment