Wednesday, July 15, 2015

Aussie, 9

PISARAMÄLESTUS
Veel mõned loetud&viimse sekundini hinnatud päevad ning mu Eestimaal puhkamas viibiv sõbranna reisib koju Austraaliasse. Juba on toimunud ka meie nostalgiaõhtu - nii nagu see ammustel aegadel Sõpruse puiesteel oli. Kuidas see siis kord oli?! Hingejutt, pool Americana pizzat&pool pakki komme (kas Kiisu või Kuku). Tüdrukutejutt poole ööni - õhtu alul kindlasti kokkulepe ainult poole pizza&poole paki kommide peale. Aga kuna juttu jätkub kauemaks, siis - teisel ööpoolel teine pool pizzat&ülejäänud kommid...
Head koduteed Sulle, kallis sõber!

10-PÄEVANE TEEKOND MELBOURNE - ALICE SPRINGS
2. PÄEV
Kõigepealt tuli tahtmine rääkida toidust. Kuna päev mööduski pika sõidu&maiustamise tähe all.

Kui alustada soolasest, siis kindlasti tasub märkida pirukat. Austraallaste mõistes on pirukas see, kus lehttaignast korvikese sees on pisut erineva maitsega püreestatud mass (tihti ka - ettevaatust, ülikuum). Täidise sortimendi osas ei saa loovust laita - variante on lõputult. Kuigi tark on meeles pidada, mis sisuga pirukas ostetud - püree näeb välja väga sarnane&tihti maitseb arusaamatult.

Läbi suuremate&väiksemate kohtade sõites jäävad silma sildid - ostke vanilla slice`i! Seda polnud ma eelmistel reisidel mekkinud, ega teadnudki, kui hea&suussulav see on. Sel päeval siis ühest väikse linnakese parimast&kohalike poolt soovitatud pagaritöökojast saigi ost sooritatud - Winner of Australia Best Vanilla Slice (Austraalia parim)! Kõndisin temaga veel tunnikese linnas, raputasin teda paar tunnikest bussis - et naudingut ikka edasi lükata&kooki ihaldusväärsemaks muuta.
OMG (Oh Mu Jumal)! Vaatamata tundmatuseni muutunud välimusele (see muljumine&raputamine ei tulnud kaubanduslikule välimusele küll kuidagi kasuks), oli see IMEHEA! Kuidas siis mina - väike kokkaja, aga suur nautleja - seda koogikest edasi annan?! All on imeõhuke napoleonikoogi sarnane taignaleheke, keskel domineerimas megalai kiht magusat keedukreemi&pealt kaetud glasuuriga! Kes mõistab - see mõistab!

Aussie`s peab vist kõik olema pisut suurem, kui mujal. Näiteks asi, mis meenutab kirju koera - aga pole ka. On küpsise&marmelaaditükikesi, aga on ka ülisuured värvilised mummud, mis lähivaatlusel (loe: maitsmisel) osutuvad vahukommideks! Maitses nagu... kirju koer vahukommidega (pole paha)!

Piparkoogid -  jõulumehed, päkapikud, kuused - keset suurt suve sulamas. Naljakas mõelda, et tegelikult on kuupäevaks 30. jaanuar.

Šokolaadivabriku külastus oli igati informatiivne&magus. Peale ajaloo&valmistamise poole sai seintelt lugeda põhjusi, miks on vaja šokolaadi süüa: kasuks tervisele, suhtlemisele, suhte loomisele jne. Ikka südametunnistuspiinade hajutamiseks. 
Šokolaadisüdamed, -lilled&-liblikad - seda on lihtne mõista, aga... samast maiusest kingad&elevandid?! Et närid šokolaadist kinga, või murrad elevandipepust tükikese?!

Magusa jutu kokkuvõtteks - rahu, ainult rahu - mu silm seletas ka isuäratavaid salatilette!

Päeva kõrgmälestuseks oli ühe Victoria osariigi populaarsema sihtkoha Grampians National Park`i külastus, kus jagus mitmeks tunniks kuumadel kividel turnimist, jahutavate koskede all mõnulemist ja loomakeste vaatlust. See koht on koduks paljudele kängurutele.
Jaanuaris 2014 tõi tugev tuul koos kuuma ilmaga suure tulekahju. Hävis 54790 hektarit parki&ka eravaldusi. Osa on taastatud, aga osaga läheb veel kaua aega... Vaesed loomakesed...

Sealses Kultuurikeskuses algas mu tõsine tutvus ürgrahva ajaloo&paljude miksidega. Mis tegelikult juhtus selle rahvaga? Kurb, aga tõsi. Kinnitust kohatust käitumisest annavad nii videod, kirjutised, kui igivanad fotod. Kümnete tuhandete aborigeeni laste jõuga vanemate juurest ära võtmine oli osa Austraalia riiklikust poliitikast aastatel 1880-1960. Lapsed kasvatati üles kodudest kaugel lastekodudes&kiriklikes internaatides. Nende Elu kodust, harjumuspärasest käitumisest&toidust eemal oli väga raske. Paljud haigestusid&surid...
14. veebruaril 2008 esines Austraalia peaminister Kevin Rudd riigi parlamendis avaldusega, milles vabandas riigi põliselanikele põhjustatud kannatuste eest.
Austraalia rahvastikust moodustavad 460 000 aborigeeni umbes 2%. Võrreldes teiste Austraalia elanikega on nende laste suremus ja töötus kõrgem, samuti esineb nende seas tavapärasest rohkem alkoholismi ja narkootikumide tarvitamist...

Kas teie teadsite, et Austraalia kliima on nii eriline, et seal võib vabalt olla kuus aastaaega?! Mina ei teadnud.  Põliselanikel aborigeenidel nii ongi (osad teadlased arvavad, et neli aastaaega on meelevaldselt kasutusele võetud Briti asumaade algusega). Palju loogilisemana tundub, et kevade&suve ning talve&varakevade vahel on veel aastajad. Sest ilmastikutingimused on väga muutuvad&mõjutavad erinevalt taimi, loomi, inimesi.  










No comments:

Post a Comment