Wednesday, November 13, 2013

Päevamenüü koostamine 3 - õhtusöögi aeg

Õhtul oleks hea süüa ajavahemikus 17.30-19.00. See toidukord võiks olla kergem kui lõunasöök.
Kui olla kogu päeva söömata – mõttega süüa õhtusöögi ajal piiramata koguses head&paremat - siis oleks see küll näljast kokkutõmmanud maole liigne šokk. Õhtuse ülesöömise vältimiseks ongi hea süüa korralikult hommiku- ja lõunasööki ning väiksemaid vahepalasid. Peasoovitus õhtusöögiks on tarbida vähem süsivesikuterikast toitu. Mida hilisem on kellaaeg, seda vähem sobivad süsivesikuterikkad toiduained (saiad, koogid, pasta- ja kartulitoidud jms). Peale kella 22.00 pole nende söömine kindlasti normaalne.
Ülimalt hästi sobivad köögi- ja mõõdukalt ka puuviljad. Kuigi köögi- ja puuviljad on sobilikud kõigi söögikordade juurde, võiks just õhtul olla nende osa suurem. Toidud võivad olla valmistatud ainult köögiviljadest või lisada neile pisut kana, kala, taist liha, muna või kodujuustu. Head valguallikad on ka keefir ja jogurt.
Kui vähegi võimalik, siis mitte soojendada ja süüa poest ostetud valmistoite ega valmistada toitu poolfabrikaatidest. Need kipuvad olema väga soolased ja rasvased. Kui pakendil puudub info toote koostise kohta ja ei näe toidu energia- ja rasvasisaldust - siis parem jätta see ostmata! Nii ütles kunagi, palju aastaid tagasi, ka minu rühmajuht ja suur abi kaalulangetusel – kui tootel pole numbriinfot, siis seda pole küll vaja osta ja süüa!
Kui siiski tahad (ja vahetevahel ju võib!) teha toitu poolfabrikaatidest, siis oleks soovitav valida madalama rasvasisaldusega variant. Kasuks tuleb ka lihatoodete lihasisalduse lugemine – sama nimetusega, kuid eri tootjate vorsti lihasisaldus võib olla ühel 5% ja teisel 50%!

MOONIKA JAGATUD ÕHTUSÖÖGI RETSEPTID:

SUITSUKALASALAT (Kolmele)

200 gr puhastatud suitsuturska (151 kcal)
200 gr lahjat kodujuustu (126 kcal)
150 gr kas värsket või marineeritud kurki (21 kcal)
100 gr tomatit (20 kcal)
150 gr 10% hapukoort (187 kcal)

Tükelda koostisosad, sega kokku maitsesta soola, pipra ja sobivuse korral väikese tilga sidrunimahlaga.

KÕRVITSA-JUUSTU SUPP (Neljale)

800 gr kõrvitsat (183 kcal)
10 gr küüslauku (10 kcal)
100 gr rõõsk koort 35% (339 kcal)
50 gr riivitud parmesani juust (228 kcal)
10 gr oliiiviõli (91 kcal)
1 kanapuljongi kuubik (10 kcal)
500 ml vett
basiilik (soovitavalt värske)
petersell
sool
pipar

Haki küüslauk ja tükelda kõrvitsad. Kuumuta neid potis õlis 10 minutit. Maitsesta soola-pipraga ja kalla juurde puljong. Keeda väiksel tulel 10 minutit. Puista juurde värsked ürdid ja püreesta supp. Sega hulka koor ja parmesan ning kuumuta keemiseni. Naudi hea krõbeda saiaga.

ON ÕHTU!






No comments:

Post a Comment