Friday, January 11, 2013

Pärast Pühi Lahjemalt

Ja ongi käes Aastalõpu lisaraskuste kaotamise - ja Uue Aasta lubaduste täitmise aeg. Seda näitas kasvõi inimestest pungil figuurisõprade grupp sellel nädalal!

Mõtlesin lisada siia mõned nipid aastast 2004.

Tekst Britt Rosen, Postimehe Ajakiri Arter 8 jaanuar 2004.

“Seaprae ja jõuluvorstikeste vitsutamise järel võib kõhtu täita ka kergete roogadega.

Kes pärast pidusööminguid mures taljejoone pärast, võib aasta alguses lahjemat menüüd proovida. Kaalujälgijate rühmajuht Liana Vahtra jagab huvilistele oma lemmikretsepte – eriti peab ta pastaroogadest ja oma ema välja mõeldud jogurtikoogist.

See ei tähenda kellelegi kaalujälgimise kohustust, ent aeg – ajalt võiks rammusa suutäie lahjema vastu vahetada. “Kui loobute mõneks ajaks rasvastest vorstikestest ja sardellidest ning sööte selle asemel tailiha, asendate hapukoore ja majoneesi maitsestamata jogurti ning või lahja margariini või õliga, on võimalik end tasahilju õigesse vormi ajada, “ kordab Liana Vahtra vana tõde. Lisaks tuleks süüa palju puu – ja köögivilju ning juua rohkelt vett.

Kerge Jogurtikook
8 portsjoniks on vaja 1 väike banaan, 2 pirni, 1 õun, 2 mandariini, 5 dl väherasvast jogurtit, petti või keefiri, 2 tl želatiinipulbrit, maitse järgi fun – light joogikontsentraati.
Tükelda puuviljad ja lao vormi põhja. Leota želatiin külmas vees ja sulata kuumas vees. Sega jogurti hulka fun – light ja sulatatud želatiin. Vala puuviljadele ja pane umbes viieks tunniks külmkappi tarretuma.

Pasta – Lillkapsavorm
1 portsjoniks on vaja 40 gr pastat, 150 gr lillkapsast, 1 väike sibul, 2 tl lahjat margariini, 1 sl nisujahu, 1,25 dl väherasvast piima, 1 sl konservtuunikala omas mahlas, 1 sl värsket tilli või rohelist sibulat, ½ tl sidrunimahla, maitse järgi soola, musta pipart, 1 tomat, 1 sl väherasvast riivjuustu.
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta. Eralda lillkapsas õisikuteks ja keeda soolaga maitsestatud vees umbes 8 minutit, nõruta. Haki sibul ja prae margariinis läbipaistvaks, lisa nisujahu ja seejärel pidevalt segades piim. Kuumuta, kuni kaste on paksenenud. Lisa keedetud pasta, lillkapsaõisikud, tuunikala, peenestatud till ja sidrunimahl ning sega kergelt läbi. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Kalla segu ahjuvormi. Aseta peale viiludeks lõigatud tomat ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

Köögiviljakotletid
4 portsjoniks on vaja 500 gr värsket porgandit, 500 gr värsket peeti, 1 keskimine sibul, 3 küüslauguküünt, 1 muna, 3 sl tärklist, 3 sl nisukliisid, maitseks soola ja liha üldmaitseainet.
Hauta porgand ja peet. Aja läbi hakklihamasina. Lisa hakitud sibul ja küüslauk. Sega juurde muna, tärklis, nisukliid ja maitsesta.
Vormi kotletid ja prae mõlemalt poolt.”

Kuidas küll tuua fantaasiamaailmast reaalsesse Ellu Uue Aasta lubaduste nimekirjas olevad unistused? Mulle meenub ühe armsa figuurisõbra öeldud lause: "On vaja kahte julgust - julgust alustada ja julgust alustatu lõpuni viia!"


No comments:

Post a Comment