Sunday, January 24, 2016

Aussie, 20

10-PÄEVANE TEEKOND PERTH - BROOME   
2. PÄEV
MILLINE PÄEV!

Varahommikul jalutab emuema oma tibukesega üle tee&soovib seejärel suhelda! Ajasime siis temaga tükk aega juttu. Igaüks omas keeles, aga lahku läksime mõistvatena.

Ja siis nutsin - aga mitte pahade pisaratega! Ma nägin delfiine! Miks delfiinid mulle alati nii mõjuvad, ei tea. Aga kuidagi väga kerge on neid vaadata& - nutta! 
Monkey Mia ranna delfiinid elavad vabalt&rahus. Igal hommikul tulevad nad turiste uudistama (turistid ei jaga asja&arvavad vastupidi) ning saavad selle eest kala. Kalaviskaja valib tark loomake ise välja, vaadates talle otsa.
Sellel kaunil hommikul oli ranna lähedal vees 12 delfiini. Nendega töötav-suhtlev neiu teab oma hoolealuste nimesid, iseloomu eripärasid&elulugusid peast.
Oma pisarate eest sain kallistada&vastused küsimustele delfiinide kohta. Muideks, neil kõigil saab vahet teha uime järgi. Suhelda saab nendega vaikse jutu, käemärkide&nime abil.
Delfiini naeratus on imeline! Ja see, kuidas ta silma vaatab! 

Shark Bay rannaala on pikk&seal on teadaolevalt üle 2 tuhande delfiini - aga neid võib olla isegi 3 tuhat&enamgi veel. Kes see ikka päris täpselt teab&loodetavalt on neid seal palju.

Samas rannas elavad veel pisikesed sinijalgsed pelikanid. Jalutavad piki randa inimeste vahel&tunnevad soojadest ilmadest mõnu. Pladistasin nende vahel madalas vees&korjasin merekarpe.
Merekarpide&ilusate kivikestega on mul soe suhe juba varajasest lapsepõlvest.
Minu kallis ema viis mind suviti puhkama kas Võsule, Jurmalasse, või mõnda teise kaunisse kohta. See oli aeg, kus tegime koos pikki jalutuskäike&seejärel puhkasime rannas. Mina muudkui aga otsisin karpe&kivisid ning tassisin oma leide emale näha. Puhkustelt naastes andis emal kohvrit koju tirida, sest ma ju lausa pidin ilusamad leiud kaasa võtma! Ja neid oli ikka väga palju! 

Shell Beach - silmapiirini&kaugemalegi valged merekarbid! Päike on nii ere&kivid nii lumivalged, et seda ilu on silmadel väga valus vaadata. Kaua seal rannas olla ei saa, sest varju pole kuskil&silmad jooksevad (jälle) vett. Ilu vaadatud&mälestustesse talletatud – edasi! Huvitav, palju täna kuumakraade on?! Tundub, et väga palju…

Järgmine peatuskoht - Hamelin Pool – eelajalooliste loomade&taimede kivistunud jäänused, mis võivad pärineda rohkem kui 3,5 miljardi aasta tagant.  Need fossiilid on aidanud teadlastel maa ürgset ajalugu kokku panna. Tänu sellele tekib ülevaade, milline oli maailm kunagi iidsetel aegadel. Kivististes on Elu! Suur tänu paleontoloogiale!
Hamelin Pool on üks kolmest kohast maailmas, kus saab nii suures koguses fossiile näha. Kaks kohta asub veel Bahamal. 
Jalutuskäik küll lühike, aga oi-kui-raske. Kokkukukkumine polnud enam kaugel. Jalad pehmed, käed värisevad&silme ees pilt virvendab (sedagi pole vahel). Põhjus selgus peatselt... 
MIS ASJA - KUUMA VARJUS +50 KRAADI???!!!
(Hiljem kodustele termomeetri fotot saates sain väga huvitavaid kommentaare&nalja nabani. Mõned stiilinäited:
„Kas panite tähele, et mõõdik lõppes lihtsalt ära, seega võib natuke rohkem sooja olla - nii +80....“
„Kui oleks rohkem, lööks klaasi lõhki.“)

Õnneks suudame end venitada keset kõrbe asuvasse ainukesse inimtegevusega kohta, mida küll kaugelt sai miraažiks peetud. Pole ju võimalik – maja, jäätisereklaam&purskkaev?! Kõik on reaalselt olemas! Purskkaev osutub küll vihmutiks, aga – see on antud momendil nagu Jumala enda saadetis! Sinna me kõik tuigumegi!
Vihmuti all oli niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mõnus olla!

Üks&ainuke maja, kus koos kõrts&pood – hoones läbisegi toit, turistikaup&vaimsed asjad. Maja trepil kilesse mässitud&seina külge kinnitatud jõulupuu - et liiv&tuul seda ära ei laastaks. Külma joogi&jäätisereklaamplakatite vahel aias istub Buddha kuju. Kõrval vana postkontor aastast 1884, mille seinal suur kiri "MAILS, NO BILLS". Keset lagedat kuivanud maad imetilluke bassein - varjuta lõõskava päikese all – kus vesi peaaegu et keeb&kuhu keegi vabatahtlikult ei tiku. See kõik on siis üle 50 kraadises kuumuses.
Meile tundub see maise paradiisina – juua-süüa, varju&vaimule ka (lisaks kõigele eelmainitule näitab teemaja teleka uudistes, et kohe-kohe esilinastub film Viiskümmend Halli Varjundit - Fifty Shades of Grey)!

Hilisõhtul jõudsime Coral Bay`sse&saame vintsutuste eest preemiaks kupongi tasuta burgerile&joogile.
Õhtune hüüdlause ütleb – puhake, siin aeg peatub! Ja tõesti – seinal on mitme eri linna kellaajad, aga kohalik kell suisa puudub… 

Patside lahtivõtmiseni 7 päeva!

4. PÄEV 
"Võta viimast - kevadiselt soe&päikseline ilm saab täna otsa" – teatab Delfi koduse Eestimaa ilma kohta. Siin sooviks vahel küll, et see oleks nii.

Meil on Coral Bay rannapäev. Tahaks haisid näha. Aga neil tundub olevat vaba päev...

Külmaveekraanide juures on sildid – ETTEVAATUST, KUUM VESI!
Nüüd võin minagi duši alt tulles öelda, et karastan ennast, pestes ainult külmaveekraanist tuleva veega (kui olen kõige tulisemal lasknud ära voolata). Kiitlen oma karastusega&saan hoiatuseks -  ettevaatust, et ma ennast külma veega ära ei kõrvetaks!

Õhtul jõuame järgmisse laagrikohta. Päike loojub südamekujuliselt (arusaadav, sõbrapäev on ju lähedal)&ainult meie telgi ees on midagi jõulupuu sarnast. Hea&lihtne koju tulla! Lisaks sellele on puu otsas valged papagoid&telgi taga põõsaste vahel kängurud.

Jälle oleme koos teise bussiga. Selles on üks on noormees, kes eristub poetuuridel kõigist teistest - kui teised ostavad kuhjade viisi chipse-küpsiseid-komme, siis ühest peatusest naaseb tema 3 karbikese tuunikalaga&plastlusikaga, teisest kohast aga erinevate pähklipakkidega. Tunnen kahju, et ei näe teda põhitoidukordadel. On tekkinud lausa nö tööalane huvi, kas ta sööb ka, nagu teised - virnade viisi võisaiu, wrappe, hamburgereid?!
Ja samal õhtul - ma näengi! Ei mingit saia ega wrappi! Salatileht alla, keskele muu köögivili&peale karrikaste (minu lemmik)! 
See õhtu sai üldse väga hästi süüa! Kus kaks giidi koos, tehakse üllatuseks magustoitu - saiavormi! Minu lapsepõlve üks lemmikutest! Aga enamus seltskonnast ei söö. Võtsid aga bussist pinkide alt oma reisistaffi. Aru ma ei saa?! Söön siis ise – kaks portsu!

Õhtusöögi ajal rääkisime Inglismaalt pärit paariga lemmikloomadest. Katsugu veel keegi mu kassiarmastust imelikuks pidada - on inimesi, kellel kepsutab elutoas jõulupuu ümber poni (oma silmaga nähtud fotomaterjal)! 

Patside lahtivõtmiseni 6 päeva!

5. PÄEV 
Üks sõna sellele päevale – veespordipäev! 
Exmouth – giid räägib tundeküllaselt, et seal saab teha maailma parimaid asju (?!): purjetamine, lohesurf, purjelauasõit, kajakisõit, sõudmine, ujumine, sukeldumise jne… 
Mina imiteerin snorgeldamist ülimadalas vees. Meenub Mamma Mia filmis nähtud lestastseen  laulus "Lay All Your Love On Me". 
https://www.youtube.com/watch?v=dxn9hbJh3uc 

Patside lahtivõtmiseni 5 päeva!

6. PÄEV 
Oled Sa kuulnud Austraalia bändi Men At Work laulu “Down Under”?! 
Aga videot näinud?! 
Kui Sa pole – siis pead seda nägema! Eriti, kui Sa mu sõber oled! Ja ütle mulle, mis Sa arvad?! 
Ning siis kujuta endale ette – sõidad 9 tundi tulikuumas karvaste istemetega bussis, mille konditsioneer on ammu üles öelnud&klaaside vahelt pressib sisse +50 kraadi! Ütle, sõber, ütle! 
https://www.youtube.com/watch?v=XfR9iY5y94s 

Õhtul jõudsime Karijini Rahvusparki.
Kogu jutt ilmast pidi siiani nali olema (?!) – nüüd pidi alles tuliseks pöörama. Lisaks veel hoiatused mürkmadude eest. Jälle üks ah-haa moment! Minu jaoks said boots`id uue&veelgi väärtuslikuma tähenduse – kogu sisemaa kannab neid palava ilmaga selleks, et roomaja ei saaks pahkluusse hambaid lüüa. 

Patside lahtivõtmiseni 4 päeva!











No comments:

Post a Comment