Wednesday, March 19, 2014

INDIA ÕHTU

Täna on küll lumi maas ja kevad oleks nagu sammukese tagasi astunud, aga meil Tervisetoas on soojasid meenutusi.
7. märtsil toimus väga päikseline üritus – India Õhtu.
Alguse sai see sellest, et Tervisetoas saab palju inimeste kohta teada. Näiteks kellel missugune hobi on.
Meil on Eerika, kes oskab imehästi süüa teha ja toiduga suurepäraselt improviseerida. Nii tekkis mõte korraldada India Õhtu – toidu ja fotodega.
Kogunesime reede õhtul peale tööpäeva lõppu ja hakkasime kokkama. Riburada mööda saime peakokalt kätte täitmist vajavad ülesanded ja meeleoluka jutuvadina saatel valmistasime head kõhutäidet. Köögis oli 13 tublit tegijat ja valminud road olid kiitust väärivad: aedvilja samosad (krõbedad ja suusulavad pirukad, mis India reisil said minu lemmikuteks), tandoori kana, jeera riis, ingveriga marineeritud porgandid, ja mango lassi. Kuigi viimane on magustoiduks mõeldud, maiustasime sellega kohe alguses. Eks ütleb ju ajurveeda õpetus, et söögikorda tuleks alustada magusast. Magus maitse on jahutav, see viib seedetule alla, seepärast pole hea magustoitu lõpetuseks nautida. Ja samas – kuna päev oli õhtus, siis oleks mitu tundi kokkamist võinud lõppeda kurvalt või kurva tundega. Nii aga oli magus jook joodud, esmane näljatunne leevendatud ja jaksu köögis askeldada. Lisaks veel tähele panna paljusid kokanduslikke nippe, mida jagas Eerika ja mis tulid teistelt kuldkokkajatelt. Eriti väärib mainimist erinevate indiapäraste maitsetaimede ja –ainete kasutama õppimine ja maitsemine! On palju ideesid, mida hiljem kasutada!
Laud sai väga värvikirev ja toit oli imehea. Selle kirjeldamiskes ei ole lihtsalt sõnu.
Ajurveda õpetab, et toidus peaks olema 6 erinevat maitset: magus, hapu, soolane, mõru, terav, kootav  (see on maitse, mis jätab suhu kuiva järelmaitse, näiteks toored puuviljad, aroonia marjad, ebaküdoonia). Magus toetab ja rahustab. Mõru ja kootav äratavad keha üles. Terav, hapu ja soolane soojendavad. Magus, mõru ja kootav jahutavad. Ja just selline oligi meie indiapärane õhtusöök.
Üritus oli nii tore, et plaanis on neid edaspidigi ette võtta. Näiteks Kevadpühade Eri Lahjemal Viisil ja Vahemere Toidud.
Aitäh kõigile imelise õhtu eest!

AEDVILJA SAMOSAD (12 tükki)

3 suurt keedetud ja kergelt purukstambitud kartulit
100 gr külmutatud herneid
1 tl mango-karri pulbrit
1 tl vürtsköömneid
1 väike pisikesteks tükkideks lõigatud tšillipipar
0,5 tl purustatud koriandrit
1 porru
2 küüslauguküünt
1 sibul
2 spl sidrunimahla
12 lehttaigna ruutu (soovitatav pärmi-lehttainas)

Praadige porru, sibul ja küüslauk klaasjaks.
Katke küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Segage suures kausis kokku kartulid, herned, kõik vürtsid, praetud porru, sibul, küüslauk, sidrunimahl ja jätke natukeseks maitsestuma.
Rullige lehttainas, pange sellele vürtsikas aedviljasegu ja näpistage tainaääred korralikult kokku, et küpsetamise ajal laiali ei lööks.
Pange samosad ahjuplaadile, pintseldage üle muna-piima seguga ja küpsetage 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni need on kaunid ja kuldsed.

NB! Krõbedaid hõrgutisi võib varem valmis teha ja külmutada. Need võib otse sügavkülmast ahju panna. 






No comments:

Post a Comment